Låsesmede kan redde 2 ud af 3 københavnske lejligheder fra indbrud

Den danske hovedstad København er mere plaget af kriminalitet end nogen anden by i landet – det viser politiets kriminalitetsopgørelser og Danmarks Statistik. I langt de fleste tilfælde drejer det sig dog blot om små rapserier som tyveri af eksempelvis punge, håndtasker og mobiltelefoner m.m., der hverken medfører dødsfald eller uhelbredelige traumer.
Desværre ses også en lang række grovere lovovertrædelser dagligt – heriblandt indbrud. Disse forbrydelser er til sammen årsag til, at det i gennemsnit er hver fjerde dansker, der på bare et år når at blive offer for kriminalitet – et chokerende tal, når det tages i betragtning, at mange forbrydelser kunne have været forhindret med et enkelt opkald til låsesmeden.

Ser man imidlertid på hvilke områder, der er de mest udsatte, er det tydeligt, at der i Indre By i København findes mest kriminalitet per indbygger. Det er derfor nærtliggende at antage, at de københavnske beboere er opmærksomme på risiciene og tager de nødvendige forbehold. Skal man tro byens låsesmede, er det dog langt fra tilfældet.
Låsesmedene vurderer nemlig, at hele 2 ud af 3 danske hjem risikerer at få aflagt et uvelkomment besøg af indbrudstyven – det vil sige hele 66,66%. Ifølge låsesmedene selv er det endda noget så simpelt som for gamle låse, der er skyld i det omfattende problem.

Hvordan kan det så være, at der ikke er flere danskere, der har valgt at få en løsning på problemet?

Dette skaber især undren, når der er tale om dem, der til hverdag bor i København, hvor man er mere udsat for indbrud end noget andet sted i landet.

Ifølge låsesmedene selv skyldes det skyhøje tal sandsynligvis, at kun de færreste danskere er klar over, hvornår deres lås er lavet, og derfor heller ikke ved, hvor gammel den er. Deres erfaringer siger dem, at det især i København ofte er tilfældet, at det først ringes efter låsesmeden, når enten nøglen er bortkommet, eller man allerede er blevet offer for indbrud.
Særligt i Københavns Indre By er dette en uheldig tendens, da man her har størst mulighed for at få kontakt til en låsesmed, og det derfor næppe kan skyldes andet end enten manglende viden eller dovenskab.

Det kan dog kun betale sig at få skiftet låsen i tide, før indbrudstyven overtager opgaven – særligt i storbyen, hvor kriminaliteten er størst og mulighederne flest.
Københavns beboere bør derfor overveje, om de har brug for hjælp fra en låsesmed, før det er for sent.